Επικαιρότητα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, από τον Όμιλο Καβάλας για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (Ο.Δ.Ε.Γ.), την Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας και την δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας, η διάλεξη με θέμα: «Οι κρυπτοχριστιανοί του Πόντου», με ομιλητή τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Μουσική, νοσταλγία, άρωμα εποχής, παιδικές αναμνήσεις αλλά και συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα ζωντάνεψαν στην κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα του Πόντου, την Τραπεζούντα, μέσα από τη θεατρική μεταφορά του μνημειώδους αυτοβιογραφικού, ιστορικού αριστουργήματος του Δημήτρη Ψαθά «Γη του Πόντου», της «Βίβλου του Ποντιακού Ελληνισμού».
 
Συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία Ποντιακού Μουσείου και Ερευνητικού Κέντρου για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Πόντου στη Θεσσαλονίκη.
Μπορείτε να στηρίξετε την προσπάθεια και να ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα: https://hellenicponticmrc.gr.
Διεκδικούμε το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη.
του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

 

O ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, είναι μία από τις προσωπικότητες που συνέβαλλαν τα μέγιστα, ώστε να αναγνωριστεί το 1994 από την Βουλή των Ελλήνων η Γενοκτονία των Ποντίων και να οριστεί ως Ημέρα Μνήμης του εγκλήματος η 19η Μαΐου. Τους δύο τελευταίους μήνες του 2019 βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε δύο συνέδρια. Συγκεκριμένα, πήρε μέρος στο επιστημονικό συνέδριο «Ο Πόντος των Ελλήνων και της Οικουμένης» του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στις 23 Νοεμβρίου, αναπτύσσοντας την ομιλία με θέμα «Η Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού 1916-1923», καθώς και στο Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδίας Ελλάδος το τριήμερο 6-8 Δεκεμβρίου, όπου υπήρχε ειδική συνεδρία με θέμα «Συζήτηση με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη», την οποία συντόνιζε ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης. Το Κανάλι Ένα κάλυψε και τα δύο συνέδρια και μίλησε με τον κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη.

«Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για την άμεση ανταπόκριση του Προέδρου της Βουλής στο αίτημά μας για την επανέκδοση, της από καιρού εξαντληθείσης, έκδοσης της Βουλής των Ελλήνων για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και την υλοποίηση της εκκρεμούσης έκδοσης στην αγγλική. Η έκδοση αυτή, ως αδιάσειστο τεκμήριο, είναι απαραίτητη για την εκστρατεία της διεθνούς αναγνώρισης του αποτρόπαιου εγκλήματος στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία. Όσοι έχουμε ρίζες από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής είμαστε ευγνώμονες στον Πρόεδρο της Βουλής, που διακρίνεται για την ευαισθησία στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του ελληνισμού που βρέθηκε εκτός του εθνικού κορμού. Η έκδοση αυτή είναι μια απάντηση στη “Γενοκτονία της Μνήμης”, που συστηματικά εφαρμόζει η γειτονική μας χώρα». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, στον οποίο ενεχείρησε σχετική επιστολή.

Tην Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Απονομή Βραβείου Χρύσανθου». Το βραβείο απονεμήθηκε στον κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Γαλανίδης στον χαιρετισμό του, η Ε.Π.Μ. θέλοντας να αναδείξει το έργο, το ήθος και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, σημαντικών Ελλήνων Ποντίων που διακρίνονται στα γράμματα, στις τέχνες και τον πολιτισμό, έχει θεσπίσει κανονισμό απονομής βραβείων. Σύμφωνα με αυτόν το «Βραβείο τού από Τραπεζούντος Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσάνθου, Ακαδημαϊκού, πρώτου προέδρου της Ε.Π.Μ. (1927-1949) απονέμεται σε πρόσωπα που δημοσιεύουν αξιόλογες επιστημονικές εργασίες σχετικές με τη θεολογική και εκκλησιαστική ιστορία του Πόντου». Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών εκτιμώντας το έργο και τη συνολική προσφορά του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη στα γράμματα και ειδικότερα στην έρευνα, μελέτη και δημοσίευση επιστημονικών εργασιών και βιβλίων σχετικών με τη θρησκευτική ζωή και την ιστορία του ελληνισμού του Πόντου αποφάσισε να τού απονείμει το εν λόγω βραβείο. Για τη ζωή και το έργο του τιμωμένου μίλησε η κ. Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσα, φιλόλογος-λαογράφος, έφορος της βιβλιοθήκης της Ε.Π.Μ., ενώ παράλληλα γινόταν προβολή της βιβλιογραφίας και των τιμητικών διακρίσεών του.

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να μελετούν, αλλά και να σχολιάζουν το μεταφρασμένο στα τουρκικά βιβλίο μου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πολλοί Τούρκοι συνάδελφοι μου. Ήδη σε ένα χρόνο έχουν εκδοθεί τρία βιβλία, που προσπαθούν με αντεπιχειρήματα να αποδείξουν ότι δεν έγινε καμία γενοκτονία. Περισσότερες από εκατόν κριτικές μπορεί κανείς να βρει στο τουρκικό διαδίκτυο. Επέλεξα μία μικρή για να πάρετε μία γεύση. Η κριτική αυτή επιδέχεται πολλές αναγνώσεις.